Oracle Standard Edition lisensointi muuttuu (SE2)

Oracle Standard Edition

Oracle tiedotti kotimaisen lomakauden keskellä muutoksista liittyen Standard Edition lisensointiin. Selvisi myös miksei 12.1.0.2.0 ole ollut ladattavissa Standard Edition / Standard Edition One – versioina. Oraclen tiedote on ennakkoyhteenveto ja esimerkiksi tulevan version hinnoittelu on vielä avoinna.

Standard Edition (SE) ja Standard Edition One (SE1) ovat suosittuja suomalaisissa yrityksissä niiden kohtuullisen hintatason ja samalla kuitenkin kattavien ominaisuuksiensa vuoksi. Mooren laki ja sen mahdollistama sekä prosessorien core-määrien kasvaminen että muistin halpeneminen ovat tehneet SE/SE1 versioista erittäin kilpailukykyisiä ajoalustoja myös yritysten kriittisille tietokannoille.

Standard Edition (SE) ja Standard Edition One (SE1) poistuvat

Oracle tiedottaa, että SE ja SE1 tulevat poistumaan. Viimeisin SE/SE1 versio 12.1.0.1.0. on jo julkaistu. Haluttaessa päivittää tietokanta 12.1.0.2.0 versioon tai siitä ylöspäin, SE/SE1 lisenssit tulee päivittää uusiksi SE2 – lisensseiksi. Muita Standard Edition -vaihtoehtoja ei jatkossa ole tarjolla.

Tiedossa saattaa olla lisäkustannuksia ainakin nykyisille SE1 asiakkaille. Vaikka on riskialtista arvailla, todennäköisesti SE2:n hinta tulee olemaan korkeampi kuin nykyisen SE1:n. Uusi SE2 siis yhdistää Standard Edition versiot sisältäen laajemman ja kalliimman SE:n ominaisuudet, kuten RAC -tuen. Tietokantojen päivittämistä voi toki viivyttää, mutta jossakin vaiheessa on käytännössä väistämättä syytä päivittää 12.1.0.2.0 versioon. Merkittävä asiaan vaikuttava seikka on tuen loppuminen.

SE käyttäjillekin muutos tulee näkymään. SE2:n hintatason voisi ajatella olevan samaa tasoa nykyisen SE:n kanssa, mutta merkittävä muutos on se, että tämänhetkisen tiedon mukaan SE2 tulee rajoittamaan RAC -klustereissa prosessorien määrän maksimissaan kahteen. Jatkossa siis maksimi on vain yksi prosessori per noodi ja siis enimmillään kaksi noodia. Lisenssikielessä puhutaan socketeista, eli prosessoripaikoista. Käytännössä kummassakin RAC noodissa voi olla korkeintaan yksi prosessoripaikka (socket). Tällaisia palvelimia on jo hieman hankala löytää tänä päivänä, mutta luulisi niiden tarjonnan elpyvän kysynnän kasvun myötä.

Julkaisuajankohta ja tuki

Alustavan tiedon mukaan 12.1.0.2. SE2 version julkaisu tapahtuu Q3/2015 aikana.

12.1.0.1.0 version tuki jatkuu 6 kuukautta SE2:n julkaisun jälkeen, eli mikäli aikataulu pitää niin täydet patchit tehdään SE1/SE versioihin Q1/2016 saakka. Vuosineljänneksittäin julkaistavat PSU:t (Patch Set Updatet) ja CPU:t (Critical Patch Updatet) julkaistaan vielä 2 sykliä eli kvartteria eteenpäin. Nykyhetken arvion mukaan viimeiset CPU/PSU:t julkaistaan 10/2015 ja 1/2016.

Oraclen tiedote asiasta löytyy My Oracle Supportista (linkki ohessa):

MOS Note:2027072.1 – Oracle Database 12c Standard Edition 2 (12.1.0.2).

Järjestämme syksyllä infotilaisuuden asiasta, kunhan tiedot muutoksista ovat tarkentuneet.

About Pasi Parkkonen